تنها راه نجات از مرگ جاهلی

ساخت وبلاگ

تنها راه نجات از مرگ جاهلی

براساس روایتی که شیخ صدوق با سند معتبر از جضرت امام حسن عسکری علیه­السلام روایت کرده، راه نجات از هلاکت و مرگ جاهلی در آخرالزمان منحصر است به دعا برای فرج حضرت بقیه­الله ارواحنافداه.

احمد بن اسحاق، وکیل امام حسن عسکری علیه­السلام در قم، به سامرا سفر کرده، به محضر مقدس آن حضرت شرفیاب شده، در نظر داشت که از آن حضرت پیرامون جانشین آن حضرت سؤال کند، امام علیه­السلام ابتداءً فرمود:

ای احمد بن اسحاق! خداوند تبارک و تعالی از روزی که آدم علیه­السلام را آفریده، هرگز روی زمین را خالی نگذاشته و هرگز خالی نمی­گذارد از حجت خویش بر مردمان، که به وسیله­ی او بلا را از اهل زمین دفع می­کند و به سبب او باران می­ فرستد و برکات زمین را ظاهر می­سازد.

احمد بن اسحاق گوید: عرضه داشتم: ای فرزند پیامبر! بعد از شما امام و خلیفه کیست؟

امام علیه­السلام از جای برخاستند، به شتاب وارد منزل شدند، چون بیرون آمدند، پسربچه­ای را بر دوش خود حمل می­کردند که صورتش همانند ماه چهارده شبه بود و سه ساله به نظر می­رسید پس فرمودند:

ای احمد بن اسحاق! اگر نبود که تو در نزد خدای عز و جل و در نزد حجت­های خداوند عزیز و گرامی هستی، فرزندم را بر تو عرضه نمی­کردم. او همنام پیامبر خدا و هم­کُنیه­ی آن حضرت است، او همان است که زمین را آکنده از عدل و داد نماید، همان­گونه که پر از جور و ستم شده باشد.

ای احمد بن اسحاق! مثل او در میان این امت مثل خضر علیه­السلام است و مثل او مثل ذی­القرنین است.

وَ اللهِ لَیَغِیبَنَّ غَیبَهً لاَ یَنجُو فِیهَا مِنَ الهَلَکَهِ إلاَّ مَن ثَبَتَهُ اللهُ عزَّوَجلَّ عَلَی القَولِ بِإمَامَتِهِ وَ وَفَّقَهُ لِدُّعَاءِ بِتَعجِیلِ فَرَجِهِ؛

به خدا سوگند او غایب می­شود یک غایب شدنی که در آن دوران غیبت، از هلاکت رهایی نمی­یابد جز:

1.      کسی که خداوند او را در اعتقاد به امامت او ثابت و استوار بدارد.

2.    او را برای دعا به تعجیل فرج آن حضرت موفق نموده باشد.

احمد بن اسحاق گوید: عرض کردم: ای مولای من! آیا علامت و نشانی هست که دلم اطمینان پیدا کند؟

پس آن پسر بچّه فرمود:

أنَا بَقِیَّهُ اللهِ فِی أرضِهِ وَ المُنتَقِمُ مِن أعدائِهِ، فَلاَ تَطلُب أثَراً بَعدَ عَینٍ یَا أحمَدَ بنَ إسحَاقٍ!؛

من تنها ذخیره­ی خداوند در روی زمین و انتقام گیرنده از دشمنان خدا هستم. پس از دیدن دیگر از نشان نپرس، ای احمد بن اسحاق!

 

 

چند نکته:

در این احادیث شریف که با سند معتبر از امام حسن عسکری علیه­السلام روایت شده، چنین نکته­ی مهم به روشنی بیان شده است:

1.      هرگز روی زمین خالی از حجت نبوده و نخواهد بود، چنان­که در اخادیث فراوان آمده است:

لاَ الحَجَّهُ لَسَاحخَتِ الاَرضُ بِأهلِهَا؛

اگر یک لحظه حجت خدا در روی زمین نباشد، زمین ساکنان خود را در کام خود فرو می­برد.

تصور نشود که در دوران «فترت» روی زمین خالی از حجت بود، مثلا در بین حضرت عیسی و پیامبر اسلام که دوران فترت نامیده می­شود، پیامبر صاحب شریعت نبود، ولی پیامبران تبلیغی و اوصیای حضرت عیسی در میان بنی­اسرائیل و اوصیای حضرت ابراهیم در سرزمین حجاز هموار بودند.

به هنگام ولادت پیامبر اکرم صلی­الله­علیه­ وآله حضرت عبدالمطلب حجت خدا و حضرت ابوطالب وصی او بود. ودایع نبوت در نزد حضرت ابوطالب بود، پس از بعثت پیامبر اکرم ودایع نبوت را به آن حضرت تقدیم نمود.

2.    به وسیله­ی حجت خدا بلاها از اهل زمین دفع می­شود، چنان­که حضرت بقیه­الله ارواحنافداه در گهواره به ابونصر خادم فرمود:

أنَا خَاتَمُ الأوصِیاءِ، وَ بِی یَدفَعُ اللهُ البَلاَءَ عَن أهلِی وَ شِیعَتِی؛

من خاتم اوصیاء هستم، خداوند به وسیله­ی من بلاها را از شیعیان و خاندانم دفع می­کند.

3.    نزول باران و همه­ی فیوضات الهی به برکت حجت خدا می­باشد.

خداوند فیاض علی الاطلاق است، هر لحظه فیوضات پروردگار به سوی مخلوقات در حال فیضان است، لکن برای رسیدن این فیوضات به مخلوقات جاهن، واسطه­ی فیض لازم است، این واسطه­ی فیض در هر عصری امام و حجت آن عصر می­باشد.

در این رابطه تحقیق بسیار ارزشمندی از پروفسور هانری کُربَن منتشر شده که بسیار شایان دقت و در خور تأمّل است.

4.   برکات زمین به وسیله­ی حجت خدا ظاهر می­شود، چنان­که در حدیث آمده است:

حِینَئِذٍ تُظهِرُ الاَرضُ کُنُوزَهَا وَ تُبدِی بَرَکَاتِهَا، فَلا یَجِدُ الرَّجُلُ مِنکُم مَوضِعاً لِصَدَقَتِهِ وَ لاَ لِبَرِّهِ، لِشُمُولِ الغِنَی جَمِیعَ المُؤمِنِینَ؛

در آن هنگام (به هنگام ظهور حضرت) زمین گنج­های خود را آشکار می­سازد و همه­ی برکاتش را ظاهر می­کند، دیگر کسی از شما برای صدقات و مبرّات خود جایی پیدا نمی­کند، زیرا هم مؤمنان را ثروت فرا می­گیرد.

5.    تقوا تنها وسیله­ی رسیدن به محضر آن کعبه­ی مقصود و قبله­ی موعوداست، چنان­که امام حسن عسکری علیه­السلام در فرازی از این حدیث شریف خطاب به احمد بن اسحاق فرمود:اگر نبود که تو در نزد پروردگار و حجت­های خداوند گرامی هستی، فرزندم را به تو ارایه نیم دارم.

قرآن کریم معیار گرامی شدن را تقوا معرفی کرده می­فرماید:

إنَّ أکرَمَکُم عِندَ اللهِ أتقَاکُم"

گرامی­ترین شما در نزد خدا پارساترین شما می­باشد.

براین اساس تنها راه رسیدن تقوا و تنها مانه راه گنا می­باشد، چنان­که شخص مولا در نامه­اش به شیخ مفید بیان فرموده است.

6.  حضرت بقیه­الله هم­نام و هم­کنیه­ی پیامبر اکرم صلی­الله­علیه­وآله می­باشد، چنان­که در ده­ها حدیث شریف به آن تأکید شده است.

7. بزرگ­ترین شاخصه­ی ظهور حضرت مهدی علیه­السلام گسترش عدالت در سر تا سر گیتی است، چنان­که در 148 حدیث به آن تصریح شده است.

8.  حضرت مهدی در این اخادیث از نظر عمر طولانی به حضرت خضر علیه­السلام تشبیه شده که اینک زنده است و حدود 6000 سال از عمر شریفش می­گذرد.

امام صادق علیه­السلام می­فرماید: خداوند از این جهت به حضرت خضر این عمر طولانی را عطا فرموده که برای امکان طول عمر امام زمان علیه­السلام به عمر طولانی او استدلال شود.

9. حکومت جهانی و سیطره به کل جهان در گذشته فقط برای چهار نفر میسر شده، که دو تن از نیکان و دو تن از غیرصالحان بوده­اند: 1) حضرت سلیمان؛ 2) ذوالقرنین؛ 3) نمرود؛ 4) بخت­النصر.

در این حدیث حکومت جهانی آن حضرت به سلطنت ذوالقرنین تشبیه شده است.

10. در این حدیث شریف از غیبت طولانی آن حضرت و سردرگمی مردم در عصر غیبت و هلاکت همگان، به جز دو گروه با دو شاخصه­ی مهم سخن رفته است:

 

1) پایداری در دین

در احادیث فراوان آمده است که پایداری در دین در عصر غیبت، همانند کندن خار درخت پرخار با دست می­باشد.

همان قدر که پایداری در دین در عصر غیبت سخت است، به همان مقدار پاداش آن نیز بسیار عظیم و باشکوه است.

امام سجاد علیه­السلام در این رابطه می­فرماید:

مَن ثَبَتَ عَلَی مُوَالاتِنَا فِی غَیبَهِ قَائِمِنَا، أعطَاهُ اللهُ عَزَّوَجَلَّ أجرَ ألفِ شَهِیدٍ، مِن شُهَداءِ بَدرٍ وَ اُحُدٍ؛

هرکس در زمان غیبت قائم ما بر ولایت ما پابرجا و استوار باشد، خداوند منّان به او پاداش هزار شهید از شهدای بدر و احد عنایت می­فرماید.

 

2) دعا برای تعجیل در امر فرج

شاخصه­ی دوم برای رهایی از هلاکت توفیق دعا برای تعجیل در امر فرج می­باشد جالب توجه و شایان دقت در حدیث امام حسن عسکری علیه­السلام است که در مورد این دو شاخصه، عنایت و توفیق الهی مطرح شده، آنجا که می­فرماید:

لاَ یَنجُو فِیهَا مِنَ الهَلَکَهِ إلاَّ مَن ثَبَّتَهُ اللهُ عزَّوَجلَّ عَلَی القَولِ بِإمَامَتِهِ، وَ وَفَّقَهُ لِلدُّعَاءِ بِتَعجِیلِ فَرَجِهِ؛

در عصر غیبت از لاهکت نجات پیدا نمی­کند، جز کسی که:

1) خداوند منان او را در اعتقاد به امت آن حضرت پایدار بدارد.

2)او را برای دعا به تعجیل فرج آن حضرت موفق نماید.

از این حدیث شریف استفاده می­شود که ثبات و پایداری در عقیده و توفیق دعا برای تعجیل در امر فرج که به عنوان دو شاخصه­ی نجات از هلاکت معرفی شده، منحصراً با عنایت و توفیق حضرت احدیّت امکان­پذیر می­باشد، کهبسیاری از دوستان اهل­بیت از آن غافل هستند و شاید در شبانه­روز حتی چند ثانیه نیز به یاد مولا نیستند و دعا برای فرج را به عنوان یک وظیفه نمی­شناسند.

یکی از دوستان عاشق و شیفته­ی مولا، مرحوم آقای جعفریان که از هیئت امنای مسجد مقدس جمکران بود، نقل می­فرمود: روری با خانواده از تهران به قم آمده، به مسجد مقدس جمکران مشرف شدم، به هنگام مراجعت سید بزرگواری را دیدم که پیاده عازم مسجد می­باشد، ماشین ر انگه داشتم، پیاده شدم، سلام عرض کردم و گفتم: آب خنک از آب تهران هست. اجازه می­فرمایید لیوانی تقدیم کنم.

لیوان پر کرده تقدیم نمودم و پرسیدم: کجا انشاءالله؟

فرمودند: به مسجد جمکران می­روم.

عرضه داشتم: برای فرج آقا بقیه­الله دعا بفرمایید.

فرمودند: آن وظیفه­ی شیعیان ما می­باشد.

ابن جمله خیلی صریح بود، ولی ذهنم منتقل نشد.

آن­گاه نیمی از آب لیوان را میل کردند و فرمودند:

شیعیان ما به اندازه­ی این نصف لیوان به ما اعتنا ندارند!! اگر روزی در وسط بیایپبان به نصف لیوان آب نیاز پیدا کنند، تا آن را به دست نیاورند، از پا نمی­نشینند، ولی اینک بیش از هزار سال است که ما را گم کرده­اند و به دنبال ما نیستند و در صدد جستجو بر نیامده­اند.

سپس فرمودند:

این همه مردم که به مسجد جمکران می­آیند، هر کدام به دنبال مشکل خود هستند، یکی مریض دارد، دیگری خانه می­خواهد، سومی مشکل ازدواج دارد، هر کدام به دنبال مشکل خویش هستند. چند نفر از این­ها فقط به خاطر ما می­آیند؟!

اینک بر همه­ی ما فرض عین است که همواره به یاد مولا باشیم، برای فرج آن حضرت دعا کنیم، برای سلامتی آن حضرت صدقه بدهیم، در اماکن مقدسه و مشاهد مشرفه به جستجوی آن حضرت باشیم و به خاطر بسپاریم که هر لحظه در پرتگاه سقوط و هلاکت هستیم و تنها ره رهایی از این هلاکت:

1) پایداری در عقیده

2) دعا برای تعجیل در امر فرج می­باشد.

 

برای تحقیق بیشتر:

1.      منتخب الاثر، تألیف آیه­الله صافی گلپایگانی، جلد دوم

2.    پرتوی از دهه­ی مهدویت، تألیف علی­اکبر مهدی­پور

3.     تنها ره رهایی، از همو.


برچسب‌ها: ولادت امام حسن عسکری, ظهور, حضرت مهدی علیه السلام وقل جاء الحقّ وزهق الباطل...
ما را در سایت وقل جاء الحقّ وزهق الباطل دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : sheikh3a بازدید : 238 تاريخ : جمعه 20 مرداد 1396 ساعت: 1:25